VEGGOTANKAR

Dom som känner mig väl vet att jag inte är så jätteförtjust i kött, speciellt när det kommer till större köttbitar. Typ en biff eller liknande. Men absolut, jag äter och många gånger så tycker jag att det är väldigt gott. Speciellt om det är sommar och om köttet kommer från grillen. Men nu har det här med kött en helt annan synvinkel också, och det är ur en miljösynpunkt. Att mat kan ställa till det så för vår miljö förstod jag men kanske inte i den utsträckningen. Vad jag väljer att äta har störst betydelse för hur stor matens klimatpåverkan blir. Och den meningen får mig verkligen att tänka till. Största boven är de animaliska livsmedlen, i synnerhet ko och får!  En vegg-rätt har hälften så stor klimatpåverkan i jämförelse med en kötträtt (och ja då är transport inräknat).

Så nu mina vänner har jag infört att varje vecka ska innehålla två vegg-dagar minst! Jag kommer inte att sluta äta kött helt. Men när jag äter så kommer jag, vilket vi redan är, vara noga med att det är ekologiskt och helst naturbeteskött. För det handlar inte om att helt sluta äta kött, får och kor och deras betesmarker bidrar på sitt sätt till naturen MEN vi måste minska köttkonsumtionen. Både för kropp och miljö. En annan sak som jag kommer tänka ännu mer på är all mat som kastas, där kommer jag ta mig en funderare på hur jag på bästa sätt kan sluta slänga för mycket mat. Matlådor, absolut inga problem. Men frågan om storhandling är det bästa för miljön (om man har gångavstånd till affären) jag tror att handla för ett par dagar för att sen se över om det behövs handlas mer är ett bättre sätt än att saker såsom frukt ligger och blir gammalt och sedan måste slängas.

Dit jag vill komma är nu… ge mig tips på bra vegg-mat! Kom över det här supersmarriga receptet som vi åt igår. Sååååå gott! Det blev över så nu får jag äta det till lunch idag också.

 

Jag är även nyfiken på hur ni tänker kring detta? Har ni vegg-dagar hemma?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *